
مدارک لازم برای گرفتن ایزو
در این مقاله به موضوع مدارک مورد نیاز برای گرفتن ایزو پرداخته شده است و توصیه میشود که حتما به مطالعه آن بپردازید
مدارک لازم برای گرفتن ایزو
مدارک لازم برای گرفتن ایزو را می دانید؟ همان طور که می دانید ایزو یک استاندارد بین المللی است که برای یکپارچه سازی استاندارد در همه کشورها تدوین و منتشر می شود. استاندارد ایزو باعث می شود همه جوامع فهم مشترکی از استانداردها داشته باشند.
مدارک لازم برای گرفتن ایزو
این مدارک معمولا به دو بخش مدارک فنی و تخصصی و نیز مدارک حقوقی و حاکمیتی تقسیم می شود.
مدارک لازم برای گرفتن ایزو (مدارک تخصصی و فنی)
منظور از این مدارک همه مستنداتی است که برای دریافت ایزو لازم دارید. علاوه بر این مستندات، فرم ها، دستورالعمل ها و روش های اجرایی مختلفی هم لازم است. مشاور هر سازمان این مدارک را آماده می کند که برای صدور گواهینامه وجود این مدارک و ممیزی شان لازم است.
مدارک لازم برای گرفتن ایزو (مدارک حقوقی و حاکمیتی)
منظور از این مدارک هر آن چیزی است که ثابت می کند شرکت از لحاظ حقوقی ثبت شده و فعالیت آن قانونی است.
این مدارک می تواند شامل مدارک ثبتی برای صاحبان علامت های تجاری و یا اسناد ثبتی سازمان ها و شرکت ها باشد. هم چنین اگر سازمان ملزم به اخذ برخی مجوزها است باید مجوزها آماده شده باشند تا بتوانید ایزو را دریافت نمایید.
واحدهای صنفی ای که توسط اشخاص حقیقی مدیریت می شوند می توانند با ارائه مجوز و پروانه فعالیت شان نسبت به واحدهای حقوقی راحت تر مراحل دریافت ایزو را انجام دهند.
شرایط لازم برای گرفتن ایزو
خب اکنون که مدارک لازم برای گرفتن ایزو را می دانید خوب است کمی اطلاعات بیشتر در مورد این گواهینامه به صورت کلی داشته باشید.
- در صورتی که فعالیت شما نیاز به مجوز خاصی دارد حتما باید برای آن اقدام کرده باشید.
- داشتن شخصیت حقوقی و یا پروانه های لازم در صورت فعالیت صنفی ضروری است.
- سازمان و یا شرکت شروع به کار کرده باشد و یا حداقل در شرف راه اندازی باشد.
- تمامی رفتارهای مجموعه بر اساس قوانین ایران باشد.
- تمامی الزامات استاندارد مد نظر در سازمان پیاده سازی شده باشد.
گرفتن ایزو برای شرکت ها و سازمان های مختلف
آماده سازی مدارک لازم برای گرفتن ایزو اولین کار است و پس از آن می توانید اقدامات بعدی را انجام دهید.
برای استانداردهای مختلفی که توسط سازمان ایزو تعریف شده می توانید گواهینامه دریافت کنید. برخی از معروف ترین این استانداردها عبارت است از:
- استاندارد مدیریت کیفیت
- استاندارد مدیریت زیست محیطی
- استاندارد ایمنی و سلامت
- استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذایی
- استاندارد مدیریت انرژی
- و برخی موارد دیگر
هر کدام از این استانداردها با یک عدد هم معرفی شوند مثلا ایزو ۹۰۰۱ مربوط به استاندارد مدیریت کیفیت است.
ایزو اکردیت و نان - اکردیت
ایزو می تواند به صورت اکردیت و یا نان-اکردیت صادر شود. ایزو اکردیت برای استانداردهایی صادر می شود که در اسکپ رسمی مرجع صدور درج شده است و نهاد بالا دستی هم آن را تایید می کند.
اما در مورد ایزو نان – اکردیت باید بدانید که استاندارد مربوطه در اسکپ رسمی مرجع صدور وجود ندارد و خود مرجع به صورت مستقل آن را صادر می نماید.
گواهینامه های اکردیت و نان – اکردیت هر دو اعتبارشان وابسته به مرجعی است که آن ها را صادر کرده است.در هر صورت نهاد بالا دستی باید نهاد معتبری باشد تا ایزو معتبر باشد. این نهاد می تواند زیرمجموعه IAF یا ASCB باشد.
در هر صورت، هر نوع استاندارد ایزو که مد نظرتان است باید دقت کنید که آماده سازی صحیح مدارک لازم برای گرفتن ایزو موضوع مهمی است که باید به آن توجه کافی داشته باشید.
مراحل گرفتن ایزو
هدف این مطلب تمرکز بر مدارک لازم برای گرفتن ایزو است اما خوب است به صورت کلی با مراحل انجام این کار هم آشنا شوید:
گرفتن ایزو دارای ۳ مرحله است که عبارتند از:
- آموزش و پیاده سازی استاندارد
- انتخاب یک مرجع صدور معتبر که می تواند تحت اعتبار IAF یا ASCB باشد.
- انجام ممیزی و صدور گواهینامه معتبر
انواع مختلفی از گواهینامه ایزو وجود دارد که نحوه فعالیت های سازمان ها را نشان می دهد. ابتدا باید کل فرآیند کسب و کار را بررسی کنید تا ببینید فرآیندها چگونه پیش می روند. پس از آن می توانید تحلیل کنید که دقیقا می خواهید چه استانداردی را پیاده سازی کنید؟ این موضوع نشان می دهد که کدام گواهینامه ایزو برای شما مناسب است. مثلا اگر می خواهید رضایت مشتریان تان بیشتر شود گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ برای شماست و اگر به فکر مدیریت زیست محیطی هستید باید به ایزو ۱۴۰۰۱ فکر کنید.
مزایای گرفتن ایزو
شاید با خودتان بگویید چرا دردسر گرفتن ایزو را به جان بخرم؟ داشتن ایزو باعث می شود به اهداف سازمان تان نزدیک شده و همه جنبه های سازمان را شفاف سازی کنید. در این مسیر احتمالا بسیاری از مشکلات کم شده و راه حل های مختلفی هم برای آن ها پیدا می کنید. علاوه بر این بهره وری سازمان یا شرکت تان افزایش یافته و هزینه هایتان هم کاهش پیدا می کند.
کمی بیشتر درباره گرفتن ایزو
قبل از این که مدارک لازم برای گرفتن ایزو را مرور کنیم خوب است کمی بیشتر درباره این گواهینامه بدانید.
ایزو یک مفهوم بین المللی است و تفاوتی ندارد که سازمانی که آن را دریافت کرده است در ایران و یا در هر کجای دیگر دنیا قرار دارد. شرکتی که گواهینامه ایزو را دریافت کند بر اساس آن چه سازمان ایزومشخص کرده است الزامات ایزو را ساختارسازی و پیاده سازی می کند، حسابرسی شده و در نهایت می تواند گواهینامه ایزو را دریافت کند.
ایزو باعث می شود میزان بهره وری سازمان ها افزایش یافته و خدمات بهتری به همه جامعه ارائه شود. این موضوع باعث مزیت رقابتی میان کسب و کارهای مختلف هم می شود که باز هم در نهایت به نفع خود آن ها و همه مردم است. اولین موضوع مهم برای دریافت گواهینامه ایزو، مدارک لازم برای گرفتن ایزو می باشد.
ISO در واقع مختصر شده عبارت International Organization for Standard است که به معنی سازمان بین المللی استاندارد می باشد. این سازمان در سوئیس قرار دارد و با همکاری کشورهای عضو، متون را تدوین یا ویرایش می کند. هم اکنون ۲۲ هزار استاندارد توسط این سازمان تعیین شده که برای برخی از آن ها گواهینامه ایزو صادر می شود.
دیدگاهی ثبت نشده است